Skip to main content

SERVICII PSIHOLOGICE OFERITE

Consiliere psihologică copii/adulți
Dezvoltare personală copii/adulți
Psihoterapie integrativă copii/adulți
Grupuri de suport psihologic pentru: tineri părinți, persoane singure, persoane cu tulburări de alimentație
Grupuri de optimizare și dezvoltare personală copii/adulți

Consilierea psihologică

Ce este consilierea psihologică?

Consilierea se concentrează pe aspecte privind autocunoașterea și dezvoltarea optimă a resurselor proprii. Se adresează în special persoanelor sănătoase aflate în dificultate sau celor care vor să-și îmbunătățească relațiile cu ceilalți. Consilierul îl ajută pe client să controleze o situație de criză și il asistă în găsirea unei soluții la problema cu care se confruntă. De regulă, presupune un număr mai redus de ședințe față de psihoterapie și abordează tulburări mai puțin severe.

Consilierea psihologică poate fi individuală sau de grup pentru adulți, copii și adolescenți (autocunoaștere, autovalorizare, dobândirea controlului emotional, îmbunătătțrea relațiilor interpersonale, decesul unui membru al familiei, anxietate, depresie, atacuri de panică, fobii, tulburări alimentare, adicții, conflicte, etc)

Consilierea poate fi de cuplu și familie (certuri, infidelitate, deteriorarea relației, comunicare defectoasă, agresivitate, divorț, despărțire, etc), poate ajuta în parenting și îndrumare parentală. 

De ce e recomandat să apelezi la un psiholog când ai probleme în cuplu?

Terapia de cuplu se adresează tuturor celor care doresc să depășească dificultățile inerente vieții în doi sau să-și dezvolte un mod de interacțiune în care ambii parteneri să fie satisfăcuți.

Atunci când relaționarea în cuplu devine dificilă, comunicarea este blocată, sau apare fenomenul de insatisfacție cu relația, poate fi momentul pentru o optimizare a relației dumneavoastră cu partenerul / partenera.

Este obișnuit ca, după un timp, într-o relație să apară neînțelegeri. Terapia de cuplu sau maritală oferă structura și sprijinul care vă ajută să înțelegeți cum vă puteți întări legătura emoțională și să lucrați la neînțelegerile dumneavoastră. Dacă alegeți să veniți la şedințele de terapie în cuplu nu înseamnă că problemele de relație sunt mai rele decât cele ale altora. Aceasta înseamnă că ești motivat să-ți îmbunătățeşti relația.

În timp ce toate relațiile pot uneori suferi sub presiunile crescânde ale vieții de zi cu zi, stresul continuu vă poate lăsa să vă simțiți extenuați, deprimați, disperați și cu o stima de sine scăzută. Atunci când o relație se află într-un moment intens, poate părea că separarea sau divorțul este singura opțiune, dar vorbind despre problemele dumneavoastră împreună cu un terapeut specializat în terapia de cuplu vă poate ajuta să ajungeți la inima conflictelor dumneavoastră și să reuşiți să valorificați credințele și sentimentele celuilalt.

Aspectele abordate în terapia de cuplu sunt:

  • consiliere premaritală, consiliere pre divorț, consiliere post divorț, separare în cuplu;
  • insatisfacție maritală, infidelitate, relații extraconjugale;
  • comunicare deficitară și conflicte;
  • probleme sexuale, probleme financiare în cuplu;
  • lupta pentru putere și luarea deciziilor în cuplu.

”La psiholog vin doar persoane cu probleme sau persoane diagnosticate cu o tulburare psihologică.”

Ei bine, acesta este un mit! 

Multe persoane care doresc un proces de autocunoaștere sau care vor să-și optimizeze abilitățile și competențele, vin la psiholog și au ca obiectiv dezvoltarea personală. Prin dezvoltare personală înțelegem o cale prin care te vei descoperi, vei experimenta și vei evolua.

Psihologia pozitivă este o paradigmă mai nouă care a evoluat din necesitatea de a ne orienta atenția și pe partea bună a vieții și de a o maximiza. Astfel, sunt mai multe căi prin care poți ajunge la fericire, dar cele mai importante aspecte sunt trăirea emoțiilor pozitive, implicarea în activități care sunt legate de interesele personale, menținerea relațiilor sociale, a avea un scop și o semnificație asupra vieții și realizările pe care le ai, fie ele la job sau în alte activități importante pentru tine.

Așadar, dezvoltarea personală este un proces terapeutic în care discuți despre emoțiile, gândurile și comportamentele tale, dar, de asemenea, poți învăța despre comportamentul uman, poți descoperi noi resurse pe care să le folosești, îți poți dezvolta domeniile importante ale vieții (viața de familie, cercul social, performanță la locul de muncă), poți descoperi cum să tratezi conflictele sau cum să fii un lider bun.

Te-ai întrebat vreodată cum ai devenit atât de previzibil în felul în care alegi să-ți trăiești viața?

Indiferent dacă ai o viață zgomotoasă, plină de drame sau ești tipul bine adaptat, pierdut în rutinele zilnice, indiferent dacă te consideri un ratat sau dacă simți că ai reușit în viață, când te apropii de vârsta de 30 de ani începi să observi că ai devenit o persoana previzibilă. Știi deja ce tip de experiențe vei căuta să ai în tot restul vieții tale și totodata știi de ce vei fugi.

Încă din copilăria timpurie, când exploram ceea ce ne oferă viața și  ne construim o identitate în raport cu ceilalți, ne formam filtre perceptive prin care evaluam lumea, judecam și separam experiențele, în bune și rele, plăcute sau neplăcute în funcție de emoțiile generate de acestea. Filtrele perceptive create nu fac decât să confirme și să întărească programele mentale care stau la baza deciziilor tale mărunte, sau mărețe. Astfel, mintea devine închisoarea între zidurile căreia se înghesuie experiențele tale din viitor.

Psihoterapia de familie este un tip de intervenție psihologică cu un specific aparte.

Familia normală este  un mediu securizant, propice pentru dezvoltarea copiilor, în care partenerii de cuplu găsesc satisfacție atât în rolul parental cât și în cel conjugal. Relațiile pot fi însă ușor perturbate de momente critice determinate de tranziții către noi etape specifice ciclului vieții de familie dar și de diverse tipuri de dificultăți personale ale unor membri ai familiei.

Principalele subiecte abordate în cabinetul psihologic:

Relația terapeutică

Atunci când este vorba de sănătatea psihică, relația care se stabilește între client/pacient și psihoterapeut joacă un rol fundamental și reprezintă baza solidă pe care se sprijină întreaga terapie. Relația terapeutică stabilită între acești doi coechipieri se construiește cu ajutorul empatiei, acceptării necondiționate (acceptarea clientului/pacientului cu toate problemele sale, fără a-l judeca), congruenței (se referă la gradul de suprapunere între comportamentul manifest al terapeutului și comportamentul interior al acestuia) și confidențialității. Psihologul informează clientul/pacientul despre limitele și excepțiile confidențialității.

Toate activitățile psihologice se desfășoară respectând codul deontologic al profesiei de psiholog.